Sljedeće čitamo: Kim Jiyoung, rođena 1982.

Kim Jiyoung, rođena 1982. prvi je roman južnokorejske spisateljice i scenaristice Cho Nam-joo. Roman je objavljen 2016. godine te je u 19 zemalja bio prodan u više od milijun primjeraka. Unatoč tome što je pokrenuo lavinu kritika u Južnoj Koreji, tamo je postao jednim od pokretača novog vala feminizma. Prema romanu je 2019. godine snimljen i film, koji je u jednakoj mjeri potaknuo osude prema autorici i glumcima koji su pristali glumiti u njemu.

“Ovo djelo opisuje iskustva koja će posvuda biti prepoznatljiva. Njezina nevelika, nekićena priča nepravde cijeloga jednog života kristalizira se u oštar udarac.” (The Sunday Times)

Kad se Kim Jiyoung rodila, svi su očekivali dječaka. U djetinjstvu je sobu morala dijeliti sa sestrom jer je brat morao imati zasebnu sobu. U školi su je vrebali učitelji, a otac ju je zlostavljao kad bi se vraćala kući. Iako dobra studentica, na studiju nije dobivala preporuke za posao, a kad se napokon zaposlila, unatoč dobrim rezultatima, nije mogla napredovati. Udavši se i rodivši, posvećuje će obiteljskom životu. A onda se počinje čudno ponašati: oglašava se glasovima drugih žena, živih i mrtvih, te mora otići na liječenje…

“Njezina bi priča, uz druge korejske priče koje su ujedno kritike društva, kao što je Oscarom nagrađen film Parazit Bong Joon-hoa, mogla promijeniti uvriježenu sliku o korejskom društvu.” (The Guardian)

Pošto smo u periodu ispitnih rokova, sljedeći će se susret Čitateljskog kluba studenata FHS-a, na inicijativu članova, održati u subotu, 18. veljače 2023. godine, s početkom u 16 sati.

Pozvani ste pridružiti nam se na ugodnom druženju uz kavu i raspravu o romanu.

Informacije o knjizi preuzete: Hocuknjigu.hr

Fotografija: Kristina Paj, privatna arhiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *