Sljedeće čitamo: Nordijska mitologija

Neil Gaiman engleski je pisac, autor znanstvenofantastičnih i fantastičnih djela, uključujući i brojne stripove. Među različitim nagradama koje je osvojio, ističe se nagrada National Book za knjigu godine u Velikoj Britaniji. Gaiman pri oblikovanju fantastike oduvijek crpi nadahnuće iz mitološke starine. U knjizi Nordijska mitologija vraća se jednom od svojih najdražih izvora i prepričava velike sjevernjačke pripovijesti.

U Nordijskoj mitologiji Gaiman vjerno prenosi sačuvane priče o bogovima iz panteona Sjevera: o mudrom i odvažnom Odinu, o njegovom sinu Thoru, nepojmljivo snažnom, no ne i najmudrijem, te o Lokiju, Odinovom bratu po krvi te varalici i nenadmašnom obmanjivaču. Tim tisućljetnim pričama, koje znamo iz niza različitih izvora, zapisanih tek nakon što se u te bogove prestalo vjerovati, Gaiman je dao strukturu romana. S početkom u stvaranju legendarnih devet svjetova, s prikazom ključnih pothvata bogova – katkad tragičnih, katkad podosta smiješnih – i sa svršetkom u Ragnaroku, kraju svijeta, Nordijska mitologija pruža uvid u ostavštinu jedne minule kulture.

Sljedeći susret Čitateljskoga kluba studenata FHS-a, na kojemu će se raspravljati o ovoj knjizi, održat će se u petak, 28. listopada 2022. godine, s početkom u 11 sati.
Kao i uvijek, pozvani ste pridružiti nam se.
Informacije o knjizi preuzete: Znanje.hr
Fotografija: Kristina Paj, privatna arhiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *