Sljedeće čitamo: Znam zašto ptica u kavezu pjeva

Znam zašto ptica u kavezu pjeva prva je u nizu autobiografskih knjiga američke spisateljice Maye Angelou. Višestruko nagrađivana književnica i svestrana umjetnica, poznata i po borbi za prava crnaca i prava žena, svoj osebujan život, koji je bio protkan traumama, opisala je u sedam autobiografskih knjiga. Godine 2001. časopis Ladies Home Journal uvrstio ju je među 30 najmoćnijih žena Amerike. Njezine su knjige prevedene na mnoge svjetske jezike, a najpoznatija i najprevođenija Znam zašto ptica u kavezu pjeva (1969.), nominirana je i za Nacionalnu književnu nagradu.

U prvoj je knjizi autorica obuhvatila razdoblje svog života od 3. do 17. godine. Knjiga nije pisana kronološli već tematski kroz poglavlja koja su kratke priče, njena intimna ispovijest o nedaćama kroz koje je prolazila kao djevojčica crne boje kože u Americi tridesetih godina. Oprah Winfrey, koja joj je bila uzor, učiteljica i prijateljica, napisala je predgovor knjizi.

“Maya Angelou živjela je ono o čemu je pisala. Shvaćala je da dijeljenjem svoje istine postaje dijelom svih velikih ljudskih istina – o čežnji, napuštanju, sigurnosti, nadi, čuđenju, predrasudama, misterijima i, naposljetku, samootkrivenju: spoznaji o tome tko ste zaista i oslobođenju koje ljubav nosi sa sobom.” (Oprah Winfrey)

Sljedeći susret Čitateljskoga kluba studenata FHS-a, na kojemu će se raspravljati o ovoj knjizi, održat će se u četvrtak, 6. listopada 2022. godine, s početkom u 14 sati.
Kao i uvijek, pozvani ste pridružiti nam se.
Informacije o knjizi preuzete: Planetopija.hr
Fotografija: Kristina Paj, privatna arhiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *