Sljedeće čitamo: Misery

Stephen King najveće je ime suvremenog trilera i, sukladno svome prezimenu, poznat kao “kralj horora”. Svoje stvaralaštvo započeo je pisanjem kratkih priča i novela, a nakon objavljivanja njegovog prvog romana Carrie, svaki njegov sljedeći roman postane svjetski bestseler. Psihološki triler Misery jedan je od preko pedeset romana proizašlih iz Kingova pera, a 1990. godine prema njemu je snimljen istoimeni film. Stephen King dobitnik je nagrade National Book Foundationa za značajan doprinos američkoj književnosti (2003.), Nacionalne medalje za umjetnost (2014.) te nagrade PEN America (2018.).

“Omamljujuće jeziva priča o mentalnoj poremećenosti, spisateljskoj muci i ovisničkoj krizi. Prikovat će vas ova priča.” (Washington Post)

Paul Sheldon profesionalni je pisac. Piše da bi živio. No donese pogrešnu odluku i sada mora pisati da bi preživio.
Misery Chastain je mrtva. Misery je heroina njegovih ljubavnih romana koji su osvojili milijune čitateljica. S Misery se obogatio i postao slavan, no ne i cijenjen pisac. Misery je otišla u povijest. Napokon je slobodan! Upravo završava roman po kojemu će ga pamtiti naraštaji čitatelja. Postat će pisac ozbiljne i cijenjene književnosti.
Nažalost, dogodi mu se automobilska nesreća. Život mu spasi Annie Wilkes, medicinska sestra i vatrena obožavateljica Misery. Annie je vrlo nagle ćudi, no ima golemu zalihu lijekova protiv bolova. I voli čitati – romane o Misery.

“Za razliku od većine Kingovih romana, Misery nije još jedan u nizu sjajnih horor-uradaka. Ovdje je riječ o spisateljskoj muci. Nije dovoljno to što Paul Sheldon pod strašnim pritiskom mora pisati roman koji ne želi, nego taj roman mora biti i uvjerljiv, čak i nadahnut, jer je Annie Wilkes toliko pronicav znalac sladunjavih ljubavnih romana da bi mogla biti i urednica. Pod njezinom paskom opasnost od prekoračenja roka završetka romana i osakaćivanja dobiva zlokobno doslovan smisao… Misery je jedan od Kingovih najboljih romana.” (Christopher Lehmann-Haupt, New York Times)

Sljedeći susret Čitateljskoga kluba studenata FHS-a, na kojemu će se raspravljati o ovom romanu, održat će se u petak, 27. svibnja 2022. godine, s početkom u 10 sati.

Kao i inače, pozvani ste pridružiti nam se.

Informacije o knjizi preuzete: Školska_knjiga.hr
Fotografija: Kristina Paj, privatna arhiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *